baqımlılıq yaPar..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

baqımlılıq yaPar..

nE okuLu yha maKsat muhabbeT..
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Türkiye 3G'ye hazırlanıyor

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AbLanızStyLe..

AbLanızStyLe..


Mesaj Sayısı : 314
Yaş : 28
Nerden : EskiŞehiR (h)
Kayıt tarihi : 10/12/08

Türkiye 3G'ye hazırlanıyor Empty
MesajKonu: Türkiye 3G'ye hazırlanıyor   Türkiye 3G'ye hazırlanıyor I_icon_minitimePerş. Ara. 11, 2008 8:49 pm

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) üyeliği için abone merkezlerine hemen gitmeye gerek olmadığını, bunun belli bir zamana yayılacağını belirterek, ''Nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak'' dedi.

Zerey, 3G'nin 2009 Mayısta kullanılmaya başlanmasının hedeflendiğini hatırlattı. Operatörlerle imzalanan imtiyaz sözleşme taslaklarının Danıştay'a gönderildiğini bildiren Zerey, sözleşmelerin imzalanmasının ardından operatörleri cihazları ithal etmeleri ve sistemlerini kurmaları için 3 aylık bir süre tanındığını belirtti.

Yasaya göre, 3G'yi kullanmak isteyenlerin abone merkezlerine giderek işlem yapmaları gerektiğini belirten Zerey, ancak BTK'nın uygulamayı daha kolay hale getirmek için çalışma yaptığını söyledi. Zerey, ''Abone merkezlerine hemen gitmek gerekmeyecek, zamana yayılacak. Aboneler SMS'le üye olabilecek, '6 ay içinde abone merkezlerine uğrayın' denilecek. 3G'yi hemen kullanmaya başlayacaklar. Zorlayıcı değil, kolaylaştırıcı olması için çalışıyoruz. Kanuna uygun olarak ıslak imza da alınacak ama hemen değil'' dedi.

-''YATIRIMA PARALARI KALDI''-

İhale sonucunda ulaşılan 970 milyon avronun beklenen bir rakam olduğunu ifade eden Zerey, şunları söyledi:

''İtalya ve İngiltere örneklerinde olduğu gibi yüksek lisans bedelleri almak mümkündü. Ama bunu aldığınız zaman operatörlerin yatırım yapmaya parası kalmıyordu. Bankalardan alınan kredinin belli bir yükü var. Yeterli yatırımı zamanında yapamazlardı. Yatırımı engellememek için lisans bedellerinin makul düzeyde olmasına özen gösterdik. Sonuçtan memnunuz, onların da memnun olduğunu biliyorum. Onların ellerinde de yatırım yapacakları paraları kaldı.''

-''ABONE SAYILARINA UYGUN BANTLAR''-

3G ihalesinde mobil operatörlerin ''abone sayılarına uygun bantları'' aldıklarını anlatan Zerey, bantlar arasındaki frekans genişliği farkının hizmet kalitesi açısından sorun yaratmayacağını söyledi. A, B ve C bantlarının kalitesinin aynı olduğunu, bütün operatörlerin abonelerine aynı kalitede 3G hizmeti vereceğini ifade eden Zerey, şöyle devam etti:

''En dar frekansı abone sayısı en fazla olan operatör alsa bile şu anda sorun yaşanmazdı ama sorun 5 yıl içinde yaşanabilirdi. Ancak, şu anda en az abone sayısına sahip operatör, lider konuma geçerse, bu frekans aralığında sıkıntı yaşayabilir. İlk 5 yıl hiç sıkıntı olmaz. Abone sayısı oranı böyle giderse de sıkıntı olmaz. Olağanüstü bir gelişme olur da üçüncü operatör birinci olursa o zaman sıkıntı yaşanabilir. Ama elimizde 45 MHz frekans var. Sıkışan olursa buradan vereceğiz.''

-1500 TÜRK MÜHENDİSİNE İŞ OLANAĞI-

3G imtiyaz sözleşme taslaklarında kapsama alanına ilişkin düzenlemelere yer verildiğine dikkati çeken Zerey, ''Nüfusu bin ve üzeri olan yerler, 10. yıl sonunda aşamalı olarak 3G ile kapsanmış olacak'' dedi. Zerey, 2G'nin imtiyaz sözleşmesinde kapsama alanına ilişkin bir düzenleme olmadığını, bu nedenle operatörlerle yürütülen iyi ilişkiler çerçevesinde kapsama alanının genişletildiğini vurguladı.

3G imtiyaz sözleşme taslaklarında yer alan bir başka düzenlemeye göre de her operatörün aşamalı olarak 500 Türk mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Zerey, bunun, 1500 Türk mühendise yeni iş imkanı demek olduğunu kaydetti. Zerey, operatörlerin cihazları belli oranda Türk üreticilerden almaları zorunluluğu da bulunduğunu da dile getirerek, uygulamanın dünyada örneği olmadığını söyledi. İmtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının ardından iletişim sektöründe hareketlilik beklediklerini anlatan Zerey, 3G'nin küresel kriz ortamında önemli ekonomiye önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Şu anda mobil iletişimde data kullanımının çok az olduğunu anlatan Zerey, ''2G'nin hızı çok yavaş olduğunu için insanlar data göndermekte çok zorluk çekiyorlar. Bazen datanın yarısı gidiyor, yarısı gitmiyor. Gittiğinden emin olamıyorsunuz, kalitesi düşük oluyor. 2G'de data kullanımı sese göre oldukça az. 3G'de data kullanımının sese göre fazla olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Türkiye 3G'ye hazırlanıyor
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TürkiYe KuPaSı
» TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU BAŞKANLIĞI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
baqımlılıq yaPar.. :: Genel Kültür ve Bilim :: Bilim Ve Teknoloji-
Buraya geçin:  
Bedava forum | Sanat, Kültür ve Hobiler | Creative leisure, Scrapbook | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar