İlk yerleşik hayat kalıntıları.. İlk dini ayin ve tapınak.. İlk tarım faaliyeti.. Hepsi Göbekli Tepe’de yaşandı !
14 yıldır süren kazıların sonuçlarını açıklayan Alman arkeolog Klaus Schmidt, ilk tapınağın da yer aldığı Şanlıurfa Göbekli Tepe’nin insanlık tarihini değiştirdiği söyledi. Schmidt, insanoğlunun 11 bin 500 yıl önce ilk tarımı burada yaptığını açıkladı.
1994 yılından beri Şanlıurfa’daki Göbekli Tepe’de kazılar yapan Alman arkeolog Klaus Schmidt, 14 yıllık çalışmasının sonuçlarını açıkladı. 11 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılar buranın yerleşik hayata geçişin ilk merkezi olduğunu gösteriyor. Tarihte ilk tarım faaliyeti de burada başladı. Son birkaç yıl içerisinde yabancı basının ilgi odağı olan ve tarihteki ilk tapınağın izlerinin bulunduğu Şanlıurfa’nın Göbekli Tepe bölgesi, bir kez daha tarihçileri şaşkınlık içinde bıraktı.
14 yıldan bu yana Göbekli Tepe’deki kazılara başkanlık eden Alman arkeoloji profesörü Klaus Schmidt’e göre Göbekli Tepe tarih kitaplarını değiştirecek kadar büyük bir eser. Bundan 11 bin 500 yıl önce tarihin ilk tapınağı olarak inşa edilen Göbekli Tepe, şimdiye kadar bilinen en eski yapılardan bile en az 5000 yıl daha eski. Stonehenge ve Piramitler onun yanında yeni kalıyor.
HARVARD DA GELİYOR
Burada çalışmalar yürüten Alman ve Türk arkeologlara göre Göbekli Tepe tarihte yaşanan ilk ve en büyük sosyal devrimin kanıtı. Burası göçebe yaşayan avcı toplumların ilk kez yerleşik hayata geçip tarım yapmaya başladıkları yer. DNA testleri de Göbekli Tepe’nin hemen yakınlarında Nevali Cori bölgesinde ilk kez MÖ 9000 yılına ait buğdat tohumlarının kanıtlarını buldu. Bu gelişmeler sonrasında dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi, Göbekli Tepe’yi incelemek üzere Şanlıurfa’ya bir ekip gönderdi. Buranın insanların yerleşik hayata geçisi, hayvanları evcilleştirmesi, tarım ve dini ayinler konusunda tarih kitaplarını değiştirebilecek bilgileri gün yüzüne çıkarması bekleniyor.
‘ADEM İLE HAVVA’NIN CENNETİ BURASI’
Dünyaca ünlü haber dergisi Der Spiegel de, 11 bin yıl geriye uzanan cennetin izlerinin arkeologlar tarafından Türkiye’nin doğusunda bulunduğunu yazdı. Dergi, İngiliz yazar David Rohl’ün bestseller kitabı “Efsane”yi kaynak göstererek, cennetten kovulan Adem ile Havva’nın da burada yaşadığını öne sürmüştü. Haberde Adem ile Havva’nın cennetten atılmasından sonra burada toprağı işlemeye başladığı ve ilk tarımın da burada yapıldığı belirtildi. Max Planck Enstitüsü’nün Köln’de bitkiler üzerine yaptığı araştırmada 68 yeni buğday çeşidini kıyasladığı ve tüm tahılların kökeninin ise Karacadağ eteklerinde bugün de halen yetişen yabani buğday bitkisi olduğunun ortaya çıktığı vurgulandı. İngiliz yazar David Rohl’ün tezine göre bundan 11 bin yıl önce taş devrinde insanlar Türkiye, Suriye, Irak ve İran sınır bölgesinde avcılıkla yaşıyordu. Daha sonra insanlar burada yerleşmeye, toprağı işlemeye başladı. Bununla birlikte medeniyet de başladı. En yüksek medeniyet burada oluştu.