Nasıl bir spor bu?
Sutopu öyle ilginç bir spor ki bu sporu futbol, basketbol, güreş ve yüzme sporlarının bir karışımı olarak tarif edebiliriz. Kale ve kaleciden dolayı futbola, gol atabilmek için yapılan atışlardan dolayı basketbola, suyun üstüne ve altındaki mücadeleden dolayı güreşe ve en önemli özelliği yüzmek olduğu için yüzmeye çok benziyor. Eğlenceli olduğu kadar zor da bir spor bu sutopu. Şu anda buz hokeyi ile birlikte en zor spor olarak kabul ediliyor. Ayrıca şu anda suda yapılabilen sporlar arasında en popüler olanı ve tüm spor dalları arasında oyuncuların eğitim seviyelerinin en yüksek olanı. Ülkemizde popülaritesi çok yüksek olmamakla birlikte Avrupa’da çok bilinen ve takip edilen bir spor. Bunaltıcı yaz aylarının stresini üzerinden atmak ve biraz olsun hem spor yapıp hem serinlemek için yapılabilecek muhteşem bir spor.
Sutopunun tarihi
Var olan kaynaklara göre sutopunu ilk olarak İngilizler ve İskoçyalılar 1870’li yıllarda, nehirlerde ve göllerde oynamaya başlamışlar. Tüm kurallarıyla birlikte ise ilk kez 1890 yılında İngiltere ile İskoçya arasında oynanmış. 1900 olimpiyatlarına diğer birçok takım sporuyla birlikte dâhil edilmiş. Bayanlar sutopu ise 2000 yılında Olimpiyat Oyunları’na dâhil edilmiş. Uluslararası Sutopu Yönetim Kurulu 1908’de kurulmuş, 1920’li yıllarda ise daha derin havuzlar kullanılmaya başlanmış ve bu spor daha fazla güç ve yetenek gerektiren bir spor dalı olmuş. 1937 yılında da sutopunun çok şişirilmiş, çok pas yapılabilen bir topla oynanmasına karar verilmiş. Şu an Türkiye’de çok fazla bilinmiyor ama özellikle Amerika, İngiltere, İtalya, İspanya, Küba ve Macaristan’da çok popüler bir spor. Bizim güreşimiz neyse, Macarların da sutopu o…
Oynamaya başlamadan önce nelere dikkat etmeli?
Bu sporu yapmaya başlamadan önce birçok şeye dikkat etmelisin. Hali hazırda bütün sporlar arasında zorluk derecesi en yüksek spor olarak kabul ediliyor ve ciddi anlamda vücut gücü gerektiriyor. Bu yüzden basketbol veya futbol gibi istediğin zaman sutopu oynayamazsın. Örneğin profesyonel sporcular çalışmalara 7–8 yaşlarında başlıyorlar çünkü erken başlamak bu spor için vücut ve kas yapısının gelişebilmesi açısından çok önemli. Erken yaşlarda başlayarak ciğer kapasitelerini ve su içinde hareket etme yeteneklerini geliştiriyorlar. En az altı yıllık bir antrenman dönemi sonunda sutopçu olabilmek için belirli bir seviyeye gelmiş oluyorlar.